Fejléc

 

Filiálék, állandó kiállítások

Az élelem, a "mindennapi betevő falat" megszerzése, megtermelése, előállítása az ősidők óta az ember életének, létfenntartásának alapvető feladata. A ma embere számára természetes, hogy igényeit kielégítő különféle élelmiszerből megfelelő mennyiség áll rendelkezésre, de az emberiség fejlődése, története során nem volt ez mindig így.

A mezőgazdasági munka, a mezőgazdasági termelés az élet fenntartásáért, az élelemért évezredek óta tartó és állandóan ismétlődő küzdelem. A történeti távlatból az élelem előállítás egy fejlődési folyamat, amely mindenkor és ma is az egyik legkeservesebb fizikai munka (amelynek eredményét, sikerét az embertől független tényezők sora befolyásolja, gondoljunk csak az időjárás hatására).

 

  

 

Ennek az emberiség szempontjából fontos fejlődési folyamatnak a bemutatását tekinti küldetésének, feladatának a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Műszaki Intézetének részeként működő Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum

A Szakmúzeum két kiállító helyszínen, Gödöllőn és Kétegyházán állandó kiállításokkal várja az érdeklődő nagyközönséget. 

Gödöllőn a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen impozáns környezetben, 10000 m2-en 6 állandó kiállítással várja a nagyközönséget.


1. Az élelemszerzés története két és félmillió éven át

2. Mezőgazdasági eszközök, gépek kialakulása, fejlődése

3. Működő modellek és makettek bemutatója

4. A gőzgép alkalmazása a mezőgazdaságban

5. Szél- és vízi energia a termelés szolgálatában

6. Technikatörténeti összefoglaló kiállítás

 Kétegyházán a mintegy 2000 m2 kiállítási területen várjuk az érdeklődő látogatókat.


Állandó kiállítás: A gabonatermesztés eszközeinek és gépeinek fejlődéstörténete


  


 

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum az állandó kiállítások mellett az óvodás korcsoporttól az általános és középfokú oktatási korcsoportokat tematikus múzeumpedagógiai programokkal várja.

A szakképzési intézmények és az agrár-felsőoktatási, egyetemi képzéshez kapcsolódva gyakorlati és technikatörténeti képzési és oktatási centrumaként rendszeres képzési programokat kínál.

Rendszeres időszaki kiállítások és rendezvények, élő gép bemutatók is szerves részét képezik a múzeumi tevékenységnek.