Fejléc

 
Állandó kiállítások Gödöllőn
<<<   1  2  3  4  5  6  >>>

 

 

 

4. A gőzgép alkalmazása a mezőgazdaságban


A természeti erőforrások - szél, víz - és az izomerő által működtetett egyszerű erőgépek után forradalmi változásokat hozott a tüzelőanyagokban rejlő energia felhasználása erőgépek működtetéséhez. Ez a folyamat a kőszénben és más szilárd tüzelőanyagokban rejlő energia felhasználásával a gőzgépeken keresztül vette kezdetét.

A mezőgazdasági termelésben a gőz korszaka később jelentkezett, mint más területeken - ipar, közlekedés -, de a termelést jelentős mértékben forradalmasította, átalakította. A mezőgazdaság számára gyártott gőzgép, gőzlokomobil Lincolnból a Clayton-Shuttleworth cégtől 1845-ben indult el világhódító útjára.


gőzgép
Kiállított gépek


A gőzgép feltalálására, kialakítására vonatkozó kísérletek az első mezőgazdasági célú gőzgép megjelenésétől jóval korábbiak voltak,
a próbálkozások több mint 100 éves múltra tekinthetnek vissza. Hosszú előzmények után született meg az igazi gőzgép 1769-ben, amikor James Watt szabadalmaztatta közvetlen hatású kisnyomású gőzgépét. 1775-ben megalakult a világ első gőzgépgyára Angliában a Boulton-Watt cég.

Mezőgazdasági gőzgép szerkesztésére az első próbálkozás Richard Trevithick nevéhez fűződik, aki 1811-ben mutatta be gépét. Ezt követően 1841-ben Alexander Dean jelentkezett a függőleges kazánú, kerekekre szerelt gőzgépével. Ezek után 1845-ben indult meg a lincolni Clayton-Shuttleworth cégnél a nagy sorozatú gőzlokomobilok gyártása.

Hamarosan egyre több kísérlet, próbálkozás indult meg a szántás gépesítésének az irányába, amelyek során kialakultak a direkt és az indirekt gőzgépes szántási eljárások. 1837-ben gőzekeszántógépet mutattak be Lancashireben. 1849-ben James Usker gőz-ásóekét szerkesztett. A 19. század derekára Angliában alakult ki John Fowler munkássága nyomán az egygépes gőzeke-szántórendszer, amelynek erőgépe a Fowler típusú, önjáró ekemozdony volt.

A mezőgazdasági gőzgépek legmagasabb fejlettségi szintjüket az önjáró szántógépek területén érték el.
A mezőgazdasági gőzgépek használata a 20. század közepéig maradt fenn Magyarországon, de virágkorukat a 19. század utolsó két évtizedében és a 20. század első három évtizedében élték.

2011 © Minden jog fenntartva!

info@gepmuzeum.szie.hu